Werkwijze en behandelmogelijkheden

Op deze pagina licht ik graag de behandelmogelijkheden toe die praktijk Renske Schotborgh in Haarlem aanbiedt. Eerst bespreek ik de werkwijze vanaf kennismaking tot het bereiken van het doel van de behandeling.

Werkwijze

Het is mogelijk dat uw huisarts of een andere behandelaar u naar mij doorverwijst. Ook kunt u bij mij komen wanneer u op eigen initiatief hulp zoekt. U heeft geen papieren verwijzing nodig van een behandelaar.
Na aanmelding vindt er een intakegesprek plaats. Na dit gesprek is er ruimte om te besluiten of u met de behandeling in de praktijk wilt starten. Samen bespreken we in dat geval de behandelovereenkomst en gaan deze aan. In deze overeenkomst maak ik u duidelijk welke methoden en behandelingen passend kunnen zijn bij uw vraag. Uiteraard is de bespreking van het doel van de behandeling een belangrijk onderdeel ervan. Ook geef ik u een inschatting van de duur van de behandeling. In de loop van de behandeling kunnen het doel, de methoden en de duur van de behandeling in overleg worden bijgesteld als daar aanleiding voor is.

Als we overeengekomen zijn te gaan behandelen, vullen we beiden het formulier CAT Behandelovereenkomst in en geeft u toestemming voor behandeling door praktijk Renske Schotborgh.

Wilt u meer weten over de tarieven en vergoedingen? U vindt deze informatie op de pagina Tarieven en meer.

Behandelmogelijkheden

Transactionele Analyse

“Mensen zijn goed zoals ze zijn” (Stewart en Joines)

Transactionele Analyse (TA) is een therapievorm die gebruik maakt van een theorie over de persoonlijkheid en van communicatiemodellen, ook wel transacties genoemd. Mede als gevolg van ervaringen en gebeurtenissen tijdens de kindertijd neem je vaak onbewuste gedragsbesluiten. Dit kan leiden tot herhaaldelijke problemen, waaronder in relaties en ook tot communicatieverstoringen. Je zit gevangen in een al dan niet vast patroon.
De TA-methode zorgt voor duidelijkheid en bewustwording van dit patroon. Hiermee ontstaan mogelijkheden tot veranderen en verder ontwikkelen. Het bewust worden en veranderen is niet altijd makkelijk en gaat niet altijd vanzelf. De hulp van een deskundige kan dit proces op gang brengen of versterken. De praktijk biedt u begeleiding en hulp om de beperkende patronen of het gedrag te ontdekken. De communicatie tussen mensen zorgt daarbij als aanknopingspunt. Ik ga met deze methode uit van de gelijkwaardigheid tussen mensen, waarbij een ieder van nature goed is zoals hij of zij is.


Meer informatie over TA vindt u op de site www.nvta.nl.

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization Reprocessing. Dit is een therapeutische behandelmethode die met name toegepast wordt bij mensen met een blijvend gevolg na een traumatische ervaring. Deze therapie is ontwikkeld door Francine Shapiro en bestaat sinds eind jaren ’80.
Een essentieel element is het telkens wisselen van de aandacht van links naar rechts met oogbewegingen. Daarbij gaat de therapeut met zijn of haar vingers zo’n 30 cm voor het gezicht van de cliënt heen en weer. Soms pas ik ook links-rechtsgeluiden via een koptelefoon toe, of links-rechtsaanrakingen op knieën of handen. Dit noemen we “tappen”.
EMDR is een beproefde methode om de vastgelopen verwerking van traumatische ervaringen weer op gang te helpen.

Meer over EMDR vindt op de site van de vereniging EMDR Nederland.

TRE

TRE staat voor Tension & Trauma Releasing Excercises. Het bestaat uit een set van zes oefeningen die helpen om diepe spanning die zich binnen het lichaam heeft genesteld, te ontladen.

Duizenden mensen over de hele wereld gebruiken TRE als een doeltreffend instrument voor het loslaten van de gevolgen van posttraumatische stress, fysieke spanning en emotionele trauma’s. Het is ook een populaire manier om los te komen van de dagelijkse stress, spanning en angst, die voortkomt uit de dagelijkse druk van het leven.

Meer over TRE vindt u op de site van Stichting TRE Nederland.

Bowen

Bowen is een behandeling van het bindweefsel. Terwijl u in een behandelstoel zit of ligt, gebruik ik zachte bewegingen op bepaalde punten van uw lichaam. Dit stimuleert uw bindweefsel om zijn oorspronkelijke vorm weer aan te nemen.

Daarmee behandel ik diverse problemen zoals gewrichts-, spier- en houdingsklachten, maar ook klachten vanuit hooikoorts, astma en spijsverteringsstoornissen.

De behandeling is ook zeer geschikt voor ouderen, kinderen, vrouwen die zwanger zijn en langdurig zieken.

De therapie is een milde en effectieve manuele behandelmethode. Een natuurlijke geneeswijze, die zich kenmerkt door het werken op bindweefsel. De behandeling kan plaats vinden op de blote huid maar ook als u dunne kleding draagt.

Meer informatie over de Bowen-techniek vindt u bij de Bowen vereniging.