Ons zelfherstellend vermogen 

Bij de behandeling van klachten is het van belang een stappenplan te doorlopen.
Eén van de meest onderschatte mechanismen is ons eigen zelfherstellende vermogen.
Dit zelfherstel werkt normaal optimaal en daardoor gaan ook de meeste klachten vanzelf over.
Maar als ons zelfherstel vastloopt dan blijven de klachten bestaan. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om dat zelfherstellende vermogen te stimuleren.  EMDR, EFT en Bowen behandeling zijn mooie voorbeelden van zelfherstel-stimulerende behandelingen. 

Hiernaast is in een schema weergegeven hoe dat zelfherstel zich verhoudt tot andere mogelijke behandelingen.

  1. Het stimuleren van het vastgelopen zelfherstel (door zelfherstel bevorderende therapieën zoals EMDR, EFT en Bowen behandeling);
  2. Het aanvullen van niet via het zelfherstel aan te vullen tekorten (suppletie), denk aan vitamines en voeding; 
  3. Het corrigeren van de opgetreden ziekte, die te ver is voortgeschreden om het zelfherstel nog te stimuleren. (Dit is in feite onze reguliere gezondheidszorg) 

Wanneer het accent in een behandeling ligt op de correctie, het passief ondergaan van het soms dure circuit van behandelingsmogelijkheden, zullen de kosten van de gezondheidszorg alleen maar toenemen. Er is minder plaats voor eigen verantwoordelijkheid. En het remt de eigen ontwikkeling. En de klachten kunnen zonder medicatie weer terugkomen. Het onderliggende probleem is dan niet opgelost, maar slechts verschoven. 

Wanneer daarentegen meer accent gelegd wordt op therapieën die het zelfherstel bevorderen, dan verschuift de gezondheidszorg richting preventie en wordt de actieve inbreng van de patiënt gestimuleerd. Dat is niet alleen kostenbesparend, maar geeft ook ruimte aan de eigen ontwikkeling. Klachten zullen over het algemeen meer blijvend worden opgelost. 

Dit schema is overgenomen uit het boekje Helende Wegwijzers van apotheker Martin Dicke, gepubliceerd 2010